air max bianche nike air max saldi nike shox rivalry nike huarache scarpe jordan mbt scarpe christian louboutin milano louis vuitton occhiali da sole scarpe louis vuitton louboutin uomo michael kors borse louis vuitton sito ufficiale tiffany gioielli scarpe mbt nike air max bianche nike free run christian louboutin outlet polo ralph lauren prezzo gioielli tiffany polo ralph lauren prezzi nike roshe run louboutin outlet occhiali louis vuitton jordan scarpe borse michael kors spaccio hogan polo ralph lauren uomo

ugg boots sale nike free 4.0 flyknit louis vuitton neverfull nike free run new balance schweiz ray ban clubmaster moncler skijacke canada goose herren lacoste schweiz ugg boots schweiz polo ralph lauren schweiz nike free flyknit ray ban outlet fred perry schweiz tommy hilfiger poloshirt woolrich arctic parka louis vuitton taschen nike huarache polo ralph lauren pullover

MRP

MRP (Materials Requirements Planning) NEDİR ?
Malzeme gereksinim planlama (MRP) sistemi; son ürünler için hazırlanmış olan ana üretim programını, bunlarda kullanılan hammadde ve parçaların (yarı malzeme) tedariki için ayrıntılı bir programa dönüştürmeye yönelik işlemsel teknikler topluluğu olarak tanımlanabilir. Kimi zaman MRP,yalnızca bir stok yönetim anlayışı olarak algılanıyor olsa da üretim yönetimi açısından bundan daha ileri anlamları da vardır. Malzeme gereksinim planlama yaklaşımı; planlanan üretimi ve sevkiyatı gerçekleştirebilmek için malzemelerin, parçaların firmaya zamanında gelmesini ve üretimin zamanında bitirilmesini sağlamak, sistemde mümkün en az miktarda stok bulundurulmasını sağlamak, üretim, sevkiyat ve satınalma faaliyetlerini planlamak gibi amaçları gerçekleştirmek için kullanılabilir. Kısa vadeli, eylemsel bir planlama çabasıdır.

MRP, bilgisayar tabanlı üretim planlama ve stok kontrol sistemidir.Uygun programlama yöntemi ile siparişlerin önceliklerini saptar.Malzemenin zamanında temini için planlamada gereken güncelleştirmeyi yapar. Teslim tarihinde olabilecek gecikmeleri minimize etmeye çalışır. MRP yaklaşımı temel olarak aşağıdaki kavramlara dayanır:

Bağımsız talepler: Firmanın çıktısını oluşturan son ürünlere ilişkin istemler bağımsız talep olarak adlandırılır. Bağımsız talep süreklidir ve rassal niteliktedir.

Ana üretim programı: Dönemler itibarı ile son üründen ne miktarda üretileceğini belirtir. Ana üretim programı; satış tahminleri dolayısıyla bağımsız talebi ve üretim programını dikkate alır. Ayrıca malzeme ve kapasite durumunu, yönetim politikalarını ve firma hedefleri gibi konuları da gözönüne almak zorundadır. Etkin bir ana üretim programı oluşturabilmek için iyi bir planlama, teslim süresi analizi, planlama zaman aralığı, ana üretim kalemleri, arz-talep dengesi, kaynak bilgisi ve yönetim politikaları gereklidir.

Ürün ağacı: Son ürünü üretebilmek için gerekli alt ürünlerin ve malzemelerin dökümünü kademeli olarak veren ve bu alt ürünlerin üretim yöntemlerini içeren listelerdir.

Bağımlı talep: Son ürün için belirlenen talebi karşılayabilmek için üretim sürecinde bu ürüne ilişkin alt montaj işlemlerinde kullanılan malzeme ve yarı ürünlere bağımlı talep adı verilir. Dolayısıyla bağımlı talep, üst düzeydeki ürünün talep düzeyine bağlı olarak belirlenir. Kavram ilk olarak 1965’de Orlicky tarafından kullanılmıţtır.

Tedarik süresi: Satınalma siparişlerine ilişkin, siparişten teslimata kadar geçen süre olabileceği gibi tedarik ve iş emirlerinin verilmesinden ürünlerin üretilmesine kadar geçen imalata ilişkin süre de olabilir.

Ortak kullanımı olan malzemeler: Birden fazla nihai ürün bileşiminde yer alan yarı ürün ve malzemeleri ifade eder.

MRP’nin varsayımları
Malzeme gereksinim planlama sisteminin tasarımı ve tasarlanan sistemin çalıştırılması aşamasında sistem çevresi, parametre ve değişkenlere ilişkin aşağıdaki varsayımlar kullanılır.

Envanterde kayıtlı tüm malzemelerin tedarik sürelerinin bilindiğini ve tedarik işleminin bu süre içinde gerçekleşeceği

Sistemin kontrolu altındaki tüm envanter birimlerinin stoğa girip çıktığı

Bürüt gereksinimlerin belirlenmesi aşamasında, ürünlere ilişkin montajı oluşturan tüm parçaların o ürünün üretimi için iş emri verildiği anda hazır olduğu ve ürün üretildiği anda montajı oluşturan parçaların tüketildiği

Girdi olarak sürekli ifade edilen bazı değişkenlerin de kullanım sürecinde kesikli ifade edilmesi ve sistemin buna bağlı tasarlanması

Herhangi bir ürünün üretimi için verilen iş emrinin tamamen kendi başına başlatılıp, diğer iş emirlerinden bağımsız olarak bitirildiği.

Sistemin Girdileri
Ana üretim programını ayrıntılı hammadde ve malzeme temin çizelgesine dönüştüren MRP sisteminin temel girdileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Ana üretim programı

Ürün yapısını gösteren malzeme listeleri

Stok kayıtları

Tedarik süreleri

Sistemin Çıktıları
Çalıştırılan bir MRP sisteminden elde edilebilecek temel bilgiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Sipariş açma bilgileri

Açılmış siparişler için teslim sürelerini değiştiren yeniden programlama

Ana üretim programındaki değişme nedeni ile iptal edilen siparişler

Stok düzey bilgileri

Gelecek dönemler için planlar

Çeşitli konularda performans raporları

Planlanan ve gerçekleşen tedarik süreleri

Programdan sapmalar

Teslim tarihi gelen siparişler

Hurda miktarı, gelecek dönem için stok tahminleri

Maliyetlerin raporlanması

MRP mantığı; ana üretim programını ayrıntılı bir hammadde listeleme ve temin programına dönüştürür. Ürün ağacını kullanarak, mevcut dönemler için ne zaman, ne miktarda malzeme kullanılacağını belirlemesi yanı sıra, daha sonraki dönemlere ait üretim programını kullanarak, ne zaman, ne kadar malzeme ihtiyacı olacağını da hesaplar. MRP; stok kontrolu, kapasite ihtiyaç planlama ve imalat takibi gibi fonksiyonlarla da birleşerek güçlü bir stok, imalat kontrol ve satınalma, sevkiyat planlama mekanizması haline gelir.

Kaynakça

1. Acar Nesime, Üretim Planlaması ve Yöntem Uygulamaları, MPM yayın No:280, Ankara, 1989.

2. Aytaç Mustafa, Sezen Kemal, Bilgisayar Programlama ve Fortran 77, Beta Basım, İstanbul, 1992.

3. Demir Hulusi, Gümüşoğlu Şevkinaz, Üretim Yönetimi: Sistem Analizi Açısından Planlama ve Kontrol, Cilt 2, İstiklal Matbaası, İzmir 1986.

4. Demir Hulusi, Gümüşoğlu Şevkinaz, Üretim/İşlemler Yönetimi, 4. Baskı, Beta Basım, İstanbul, 1994.

5. Orlicky Joseph, Material Requirements Planning, Mc Graw Hill , Newyork, 1975.

6. Vollmann E. Thomas, William L. Berry, D.Clay Whybark, Manufacturing Planning and Control Systems, Third Edition, Business One Irwin, İllinois, 1992.

echo MRP- MRPII

MRP (Materials Requirements Planning) MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI

Ürün Tanımı
Echo MRP Modülü işletmelerin İhtiyaç Planlaması, Talep Tahminleri ve Envanter Yönetimi gereksinimlerini karşılayacak şekilde hazırlanmıştır.



Hedef
Echo MRP ile , hangi malzemenin, hangi zamanda ve hangi miktarda elde edilmesi gerektiğini belirlersiniz.



Echo MRP, maliyet açısından en uygun satın alma değerlerini dikkate alır ve minimum teslimat garantisi sağlar.



Temeller
Echo MRP Uygulamasında , kullanabilir malzeme bilgisine sahip bir kullanıcı herhangi bir zamanda plan başlatma olanağına sahiptir.



Echo MRP kullanıcının ihtiyaçları tespit etmesini kolayca sağlar.



Malzeme İhtiyaç planlaması

İşletmelerde planlı veya plansız malzeme giriş ve çıkışlarının sebep olduğu gereksiz stok hareketleri oluşur. Gerek stok maliyetlerini indirmek gerek eksik stoklar sonucu oluşan gecikmeleri gidermek için işletmeler ayrıntılı bir plan yapmalıdır.



Amaç

Echo MRP ile malze bulunurluğunu garanti altına alırsınız. Yöneticilerin, Üretimden sorumlu kişilerin veya Satınalma sorumlusunun işlerini planlamasına yardımcı olur. Echo MRP ile planlanan üretimleri zamanında teslim etmek için gerekli yarımamül üretim emirleri ve satınalma siparişleri oluşturulur. Echo MRP ile doğru ürünün üretilmesini sağlarken, gereksiz yarımamul üretimlerine veya gereksiz hammadde siparişlerine engel olarak stok maliyetlerini düşürebilirsiniz. Malzeme eksiği nedeniyle müşteri siparişlerinin üretilememesi riskini de azaltabilirsiniz. Sipariş üzerine üretim yapıyorsanız, müşterilerinizle siparişlerinin durumu hakkında güncel bilgileri paylaşabilirsiniz.

Satış ve Sipariş Yönetim Sistemi

Müşteri Portföyü Yönetimi

Fiyat Tablosu Oluşturma ve Takibi

Müşteri Cari Hesap Yönetimi

Teklif Hazırlama ve Takibi

Talep ve Sipariş Alma Yönetimi

Nihai Mamul ve Ara Hat Stokları Takibi

Sevk Talimatları Takibi

Sevk ve İrsaliye Bilgileri Yönetimi

Satın Alma ve Ambar Takip Sistemi

Malzeme Kataloğu

Satıcı Portföy Bilgileri Oluşturma

Ürün Kataloğu Oluşturma

Malzeme İstek Belgeleri Takibi

Malzeme Siparişleri Yaratma ve Takibi

Satıcı Teklifleri Değerlendirme

Malzeme Ambar Bilgileri Oluşturma

Malzeme Tesellüm Takibi

Malzeme Sarfları Takibi

Masraf Merkezleri Oluşturma

Malzeme Raporları ve İstatistikleri

Üretim Planlama Sistemi

Mevcut ve Siparişteki Hammadde Stokları Takibi

Mevcut ve İmal Edilen Mamul Stok Takibi

Hammadde Gereksinim Analizi

Yardımcı Malzeme İhtiyacı Tespiti

Üretim İşlemlerinde İmalat Öncelikleri Tespit Edilerek İmalat Emirleri Hazırlama Hazırlanan İmalat Emirleri Doğrultusunda Günlük, Haftalık, Aylık İmalat Programları Düzenleme ve Üretim Birimlerine Aktarma

Üretimin Aşamalarının İzlenmesi ve İstatistiklerinin Toplanması

Üretim Prosesi Takip Sistemi

İmalat Önceliklerine Göre İmalat Emirleri Takibi

Hammadde Stokları İnceleme ve Takibi

Yardımcı Malzeme İnceleme ve Takibi Boru Üretim ve Prosesi Takibi

Ara Hat Üretim ve Prosesleri Takibi

Hat Duruş Bilgileri Oluşturma ve Takibi

Üretim Hatları Arıza Giderme Bilgileri

Oluşturma Üretim - Duruş İstatistik ve Raporları

Vardiya Performans Raporları

Üretim Hatları Performans Raporları

Hammadde Stokları Takip Sistemi

Gelen Hammaddelerin Stok Kaydı ve Takibi

İmalata Alınan Hammaddelerin Takibi

Satılan Hammaddelerin Takibi

Firma ve Fiktif Ambar Stokları Takibi

Fiktif Stoklardan Transfer Edilen Hammaddeler Takibi

Emanet Hammadde Stokları Takibi

Hammadde Stok Raporları

Mamul ve Yarı Mamul Takip Sistemi

Nihai Mamul Stoklarının Takibi

Yarı Mamul Stokları Takibi

Ara Hat Stokları Takibi

Sevkiyatı Yapılan Stokların Takibi

Stok Parsel Bilgileri Oluşturma

Stok Raporları

Sevkiyat ve Faturalama Sistemi

Sevk Talimatları Hazırlama ve Takibi

Hazırlanan Sevk Talimatlarına Göre Sevk İşlemlerinin Yapılması

İrsaliye Düzenleme ve İrsaliye Basımı

Sevkiyatı Yapılacak Stokların Tesbiti

İrsaliye Bilgilerine Göre Fatura Düzenlenmesi

Sevkiyat Raporları

Kalite Güvence Sistemi

İmalat Standartları

Hat Üretim Standartları

Ürün Standartları

Test Sertifikaları

Hammadde-Yarı Mamul Kalite Tespit ve Takibi

Ürün Kalite Tasarımı Kalitenin İmalata Yönlendirilmesi

Müşteri Şikayetleri Takibi

Muhasebe ve Maliyet Entegrasyonu

Nihai Mamul ve Ara Hat Stokları Takibi

Hat İmalat Bilgileri

Malzeme Yedek Parça Sarf Bilgileri

Fatura Bilgileri

Satış ve Sevk Bilgileri Entegrasyonu

Raporlama ve Dökümantasyon Sistemi

Talep ve Sipariş Yönetim Raporları

Satın Alma ve Ambar Takip Sistemi Raporları

Üretim Planlama Sistemi Raporları

Üretim Prosesi Takip Sistemi Raporları

Hammadde Stokları Takip Sistemi Raporları

Mamul ve Yarımamul Takip Sistemi Raporları

Sevkiyat ve Faturalama Sistemi Raporları

Muhasebe ve Maliyet Raporları


 
 
 
 
 

 

 
 RAPOR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. TÜM HAKLARI SAKLIDIR.